lauantai 12. huhtikuuta 2014

17/20- Da Vinci-koodi

Moikka! Tässä on Da Vinci-koodin tehtävä. Teen tehtävän 

3. Vertaile kirjaa ja siitä tehtyä elokuvaa.

Kirja

Dan Brown kirjoitti Da Vinci-koodin vuonna 2003, ja se on ollut maailmanlaajuinen myyntimenestys. Teos rakentuu historiallisten arvoitusten ympärille, ja se on trilleri. Päähenkilöt symbologian professori Robert Langdon ja poliisi Sophie Neveu selvittävät arvoitusta, jonka Louvren johtava kuraattori Jacques Sauniere jätti heille, ja joka johti tämän kuolemaan.

Minä pidin kirjasta erittäin paljon, sillä se oli huikea tarina ja pitää otteessaan loppuun asti. Romaanihan rakentuu eri tulkintatavoille uskonnollisesta historiasta, ja minä ainakin luin kirjaa pitäen kaikkia huomioita täysin totena, ennen kuin pysähdyin miettimään, että kyseessähän on kuitenkin fiktiivinen romaani, ei tietokirja. Da Vinci-koodi on siis hyvin uskottava. Toisaalta jotkut osat ovat todella sellaisia, jotka oikeasti voisivatkin olla totta- kuten pohdinta nykykristinuskon patriarkaalisuudesta ja alistetusta naiseudesta.

Minun etukäteisoletukseni oli, että kirja voisi olla aika tylsä, sehän käsittelee hyvänen aika uskonnon historiaa ja salaliittoteorioita! Ketä nyt sellainen kiinnostaisi? (kontekstini: olen lukenut erään todella tylsän taidehistoriaan liittyvän romaanin...) Yllätyin siis positiivisesti, ja olin koukussa ensimmäisestä sivusta lähtien. Ainoastaan kerrontatapa vaati totuttelua, sillä en aluksi ymmärtänyt, kun kertojat ja tapahtumat vuorottelivat luvuissa, ja vasta lopussa paljastuu koko kirjan aikana vaikuttavia  asioita. Mutta en todella voi tarpeeksi ylistää kirjaa!

Elokuva

Elokuva ilmestyi vuonna  2006, ja sen on ohjannut Ron Howard ja käsikirjoittanut Akiva Goldsman. Päärooleissa nähdään muun muassa Tom Hanks, Audrey Tatou ja Ian McKellen. Odotin elokuvalta paljon, koska olin niin ihastunut kirjaan. Elokuva kuitenkin oikeastaan petti odotukseni. Elokuvasta oli jätetty niin paljon kirjan tapahtumia pois, että minun oli vaikeaa pysyä tapahtumissa perässä jopa kirjan lukeneena. Siinä myös esitettiin tapahtumat niin eri tavalla, että ihan harmitti katsoa sitä.

Kaiken kaikkiaan olen Da Vinci-koodista samaa mieltä kuin Anna Kareninasta: kannattaa mieluummin lukea kirja kuin katsoa elokuva. Tällöin klassikon todella ymmärtää.

..." ^ "Tämä on alkuperäinen miespuolista tarkoittava symboli", hän selitti. "Alkeellinen fallos." 
        "Kärjistetysti", sanoi Sophie.
        "Niin sanoaksemme", lisäsi Teabing.
        Langdon jatkoi: "Tämä kuvio tunnetaan nimellä miekka, ja se edustaa hyökkäävyyttä ja miehuutta. Itse asiassa täsmälleen tätä fallossymbolia käytetään vielä nykyäänkin sotilaspuvuissa osoittamaan kantajansa sotilasarvoa."
"Aivan." Teabing virnisti. "Mitä enemmän peniksiä, sen korkeampi arvo. Pojat ovat poikia."...




Da vinci koodi.jpg


The-da-vinci-code.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti