sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ohi on- mitkä fiilikset?

Se lähes vuosi, joka tätä diplomia suorittaessa kului, on tavallaan todella pitkä ja tavallaan todella lyhyt aika. Paljon asioita mahtui samaan aikaan elämään- kuten ylioppilaskirjoitukset ja lukion viimeinen vuosi. Välillä mietin,tulenko ikinä suorittamaan tätä vaaditussa ajassa. Silti tämä oli oikeastaan todella mukava haaste: 20 kirjaa, aikaa elokuun alusta huhtikuun loppuun. Suorittaminen opetti myös sen, miten vuosi kuluu. Ensimmäisten kirjojen kohdalla tuntui, että kaikki on vielä edessä, kymmenen kohdilla oli hyvin alkanutta ja kulkevaa perustyötä ja kahdenkymmenen lähestyessä alkoi loppukiri- jokaisen yksittäisen kirjan merkityksen ymmärsi paremmin.

Vaikka olenkin aina lukenut paljon, oli 20 kirjaa vuodessa myös minulle aika paljon, sillä välillä oli tilanteita, joissa en normaalisti olisi lukenut kirjaa kirjan perään vaan keskittynyt johonkin muuhun. 20 on kuitenkin hyvä määrä lukudiplomia suorittavalle. Sitä kohti oli myös helppo pyrkiä, sillä määrä oli haastava muttei liian vaikea, ja oman edistymisen todella huomasi koko ajan.

Blogia pitäessä kirjoja tuli luettua tarkemmin kuin normaalisti. Kutakin kirjaa lukiessa mietin, mitä haluan tuoda siitä esille blogikirjoituksessa, mikä kussakkin kirjassa oli itse asiassa oleellista? Huomasin, että jos minun ei olisi tarvinnut tehdä kirjaan liittyvää tehtävää lukemisen jälkeen, olisin unohtanut ne nopeasti. Nyt kun lukukokemuksen jälkeen piti vielä todella pysähtyä miettimään kirjaa, sen ymmärsi paremmin.

En tiedä vielä, että jatkanko blogia. Opin kuitenkin sen, että kirjasta saa asioita irti vielä silloin, kun lukeminen on loppunut, ja sitä taitoa tulen käyttämään vielä tulevaisuudessakin.

Lopuksi kommentoin lyhyesti jokaista diplomiin lukemaani kirjaa ja sitä, minkälaiset fiilikset siitä jäivät.

1. Giovanni Boccaccio- Decamerone
Tämä novellikokoelma oli pidempi lukukestoltaan kuin olin odottanut! Olin ennen tottunut lyhyisiin tilannenovelleihin, mutta tässä oli sata pitkähköä juoninovellia, joten tässä kului aikaa enemmän kuin luulin! Mutta hyödyllinen lukukokemus se oli ehdottomasti.

2. Pirjo Saarnia- Ruoan terveysvaikutukset
Todella mielenkiintoinen ja helppolukuinen kirja, suosittelen ehdottomasti!

3. Kari Hotakainen- Juoksuhaudantie
Tässä tuntui olevan sekä suomalaista melankolisuutta että sisua. Plussaa kuitenkin eri näkökulmista kertomisesta!

4. Leo Tolstoi- Anna Karenina
Olen tyytyväinen siihen, että luin tämän klassikon, mutta sitä ei tee mieli lukea uudestaan ihan heti! :D Ehkä joskus vuorokauden kestävällä lennolla kun ei ole mitään muutakaan tekemistä...

5. Peter Hoeg- Lumen taju
Tämä romaani oli aivan loistava, mutta (spoiler alert) avoin loppu pilasi mielestäni teoksen.

6. Väinö Linna- Tuntematon sotilas
On sinänsä ihme, että luin Tuntemattoman sotilaan vasta nyt, mutta pidin siitä, ja haluaisin lukea sen jo kohta uudestaan! Sota on tietenkin rankka aihe, mutta kirjassa oli jotakin rakastettavan  humoristista ja suorasukaista.

7. Stefan Moster- Rakkaat toisilleen
Tästä tuli selvä lempikirjani! Mielestäni teoksessa parasta oli käytetty kieli, sanavalinnat ja lauserakenteet. Niiden puolesta se on mielestäni "ei- niin- tavallista- proosaa".

8. Kira Poutanen- Ihana meri
Tämä teos on onnistunut tallentamaan tarkkasilmäisesti anorektikon maailmaa, ja se on ehdottoman hyvä kirja lukea.

9. Ray Bradbury- Fahrenheit 451
Tästä teoksesta en oikein osaa sanoa. Se oli miellyttävä lukukokemus, mutta jälkeenpäin ajateltuna se oli todella lyhyt ja nopeatempoinen.

10. Juhani Aho- Rautatie
Tästä teoksesta en oikein pitänyt. Siinä ei ollut mitään kielellisiä hienouksia, yllättäviä juonenkäänteitä tai mielenkiintoisia henkilöitä.

11. Anne Frank- Nuoren tytön päiväkirja
Sanotaanko näin, että Nuoren tytön päiväkirja on mielestäni ansainnut tarinallaan paikan klassikkona klassikoiden joukossa, ja siksi kaikkien pitäisi lukea se edes kerran.

12. Anna-Leena Härkönen- Ei kiitos
Mukaansatempaisevaa suomalaista kirjallisuutta. Tämän teoksen takia haluaisin lukea muitakin Härkösen teoksia :)

13. Petri Pietiläinen- Koirien maailmanhistoria
Voisi sanoa,että teos oli siinä sivussa myös ihmisten maailmanhistoria. Selkeästi jäsennetty kirja oli oiva muistinvirkistys historiasta.

14. J.D.Salinger- Sieppari ruispellossa
Tämä oli todella erilainen kirja kuin olin odottanut. Se oli juoneltaan melko tylsä, mutta opetti silti elämästä ja ihmisistä sen, että epäonnistujallakin on unelmia, ne voivat olla vain erilaisia kuin odotusten mukaiset.

15. Yang Martel- Piin elämä
Uskomaton tarina! Suosittelen sekä lukemaan että katsomaan elokuvana :)

16. Johanna Sinisalo- Auringon ydin
En tiedä näkyykö se asenteestani, mutta jotenkin lukemani suomalaiset romaanit ovat aina olleet jotenkin melankolisia. Tämä oli virkistävä poikkeus: suomalainen dystopiaa kuvaava romaani. Suosittelen!

17. Dan Brown- Da Vinci- koodi
Rakastuin tähän kirjaan! Se oli niin mukaansatempaava ja huolellisesti rakennettu, että se oli siksi aivan ihana! Nyt vain pähkäilenkin, että voinko lukea esimerkiksi Enkeleitä ja demoneita ja Infernoa, sillä oivatko ne yltää da Vinci-koodin tasolle? Haluaisin lukea tämän uudestaan ja uudestaan! :D

18. William Golding- Kärpästen herra
Tämä romaani oli myös erilainen kuin olin odottanut. Sekin oli juoneltaan tylsempi, mutta opetti sitten taas ihmisestä enemmän. Hyvä kirja lukea edes kerran elämässään ja niin edespäin, mutta en kyllä lukisi tätä ihan heti uudestaan.

19. Miika Nousiainen- Metsäjätti
Taattua Nousiaista, jos niin voisi sanoa. Täsmälleen sopiva yhdistelmä huumoria ja alakuloa. Pidin siitä, miten elämän nurjia puolia käsiteltiin kirjassa.

20. Richard Bach- Lokki Joonatan
Klassikko, ja vielä sellainen, jonka voi lukea uudestaan ja uudestaan. Sanoma tulee esiin maniosti.

1 kommentti: