maanantai 15. helmikuuta 2016

Hawkins: Nainen junassa

Paula Hawkins
Nainen junassa
Otava
2015
Paula Hawkinsin esikoisromaani Nainen junassa (The Girl on the train) on saavuttanut valtaisan menestyksen: romaani ilmestyi vasta viime vuonna, ja se on jo bestseller niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin, oikeudet kirjasta on myyty 34 eri maahan ja Dreamworks on ostanut sen elokuvaoikeudet.

Nainen junassa kertoo kolmekymppisestä Rachelista, joka matkustaa junalla joka päivä töihin Lontooseen. Joka päivä juna pysähtyy hetkeksi tiettyyn kohtaan, ja Rachelille avautuu näkymä vieraiden ihmisten elämään: hän tarkkailee tietyn talon asukkaita, Jessiä ja Jasonia, kuten hän on heidät nimennyt, elämässä täydellistä elämäänsä. Sitten eräänä päivänä työmatkallaan Rachel näkee talon pihalla jotain yllättävää ja epäuskottavaa, ja pian tämän jälkeen Jess katoaa. Päivä päivältä Rachel itse alkaa kietoutua syvemmälle ja syvemmälle mukaan tarinaan.

Nainen junassa on trilleri, joka pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti. Se on todella huolellisesti kirjoitettu kokonaisuutena. Teos kiitää nopeasti kuin pikajuna, mutta pitää lukijan jännityksessä loppuun asti. Hahmoja on vähän, joten on mielenkiintoista seurata heidän suhteita toisiinsa. Hahmokenttä herättääkin ristiriitaisia tunteita: avainhenkilöitä on vain muutama joista paljastuu yllättäviä puolia, mutta ulkopuolisia hahmoja ei ole kovin montaa ja he jäävät valitettavasti ohuiksi ja stereotyyppisiksi, kuten vaikkapa Rachelin äiti ja Riley-poliisi. Koska koko kirja pyörii muutaman hahmon ympärillä, juoni toisaalta etenee nopeasti, mutta toisaalta taas hahmoista ei silti kerrota paljoakaan niitä pieniä asioita joista lukija voisi itse  päätellä millaisia he ovat. Tällöin he keikkuvat jopa vähän uskottavuuden rajoilla, koska heitä tarkastellaan vain yhdestä näkökulmasta ja lukijalle kerrotaan heistä vain siitä näkökulmasta, voisivatko he olla syyllisiä.

Mielenkiintoinen lähestymistapa on se, että päähenkilö on alkoholisti, ja kaiken lisäksi hän on ollut niin kännissä sinä iltana, kun kaikki tärkeä tapahtui, ettei hän muista mitään. Alkoholismi on valitettavan yleistä, mutta olin rehellisesti sanottununa yllättynyt lukijana, sillä en heti muistakaan muita kirjoja jossa päähenkilö kuvailisi avoimesti juomistaan ja joutuisi selvittämään mitä on tullut tehneeksi humalassa. Alkoholismi on enemmän tai vähemmän tabu meillä Suomessa, joten on ihanaa lukea kirja tästäkin näkökulmasta. Myös kuvaus on erittäin hyvin onnistunut.

Helmet-lukuhaasteessa Nainen junassa menee kohtiin 2. Matkakertomus, 28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja ja 44. Kirjassa joku kuolee.

"Siitä on hyvin pitkä aika, kun minulla on viimeksi ollut syy selvänä pysymiseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti