perjantai 12. helmikuuta 2016

Philbrick: Kamppailu merta vastaan

Nathaniel Philbrick
Kamppailu merta
vastaan
2000
Tammi &
Bonnier Books Finland
suom. Renne
Nikupaavola
Nathaniel Philbrickin teos Kamppailu merta vastaan on tositapahtumiin perustuva teos 1800-luvun valaanpyytäjistä, joiden kohtalosta syntyi Herman Melvillen teos Moby Dick. Eri taustoista peräisin olevat miehet lähtivät vuonna 1819 työmatkalle, metsästämään kaskelotteja Tyynestä merestä myydäkseen niiden öljyn, mutta luonto iskikin heitä vastaan. Valtava kaskelotti hyökkäsi miesten aluksen Essexin kimppuun harvinaisella aggressiivisuudella ja päättäväisyydellä. Alus upposi, ja 20 miestä pelastautui kolmeen pieneen valasveneeseen. Etelä- Amerikan rannikkoa etsien he matkasivat lopulta 4500 mailia, viettäen kolme kuukautta merellä. Kahdestakymmenestä miehestä vain kahdeksan selviytyi.

Kiinnostuin tekstistä sen mielenkiintoisen kannen perusteella. Näin Pocket shopissa kirjan esille nostetuna, sillä tarinasta tehtiin elokuva viime vuoden puolella, ja nyt otettiin painos tämän elokuvan kansikuvalla. (Linkki elokuvan traileriin täällä) Kuvassa merimiehet ovat veden varassa, ja heidän edessään on valtava valaan pyrstö uhkaavasti, lähes Auringon pimentäen. Aivan liian kiinnostava kansi ohitettavaksi siis!
Elokuvassa pääosaa esitti
Chris Hemsworth,
kuva täältä
Kamppailu merta vastaan- teoksessa miehet joutuivat kokonaan uuteen tilanteeseen. Teoksen nimen mukaankin he joutuivat kamppailemaan epäinhimillisissä olosuhteissa selvitäkseen tuulista, nälästä, janosta, epävarmuudesta ja pelosta. Meri oli heille tuttu; siinä missä kauppalaivojen kapteeneille ja miehistöille se oli vain matka myymään tavaraa, nämä miehet olivat kalastajia. He olivat vuosia merellä tullakseen muutamaksi kuukaudeksi kotiin vain lähteäkseen taas. Nyt he joutuivatkin kohtaamaan kaikki mahdolliset kauhut ennen niin tutussa ympäristössään. 

"Yksi merihistorian hirvittävimmistä tarinoista"

Teoksessa vahvasti esiin nousevia teemoja ovat luonteelujuus, yhteistyö ja paineensietokyky. Miehet, joista moni oli hyvin nuori ja moni täysin kokematon, joutuivat kestämään hirvittäviä olosuhteita. Kaikki heistä eivät selvinneet, ja nekin, jotka pelastuivat, selvisivät todella hiuskarvan varassa. Tämä johtui esimerkiksi todella tarkasta muonan jakamisesta ja päättäväisyydesta saada se riittämään. Toisaalta herää ajatus, olivatko miehet todella niin yhteenhitsautuneita kuin kirjassa annetaan ymmärtää; eivätkö he todellakaan missään vaiheessa esimerkiksi kyräilleet toisiaan tai taistelleet omasta selviytymisestään? Toisaalta taas tarina on melko kauhea jo tällaisenaankin, joten en ehkä edes halua tietää jos niin olisikin ollut.
Nantucket, kuva täältä
Helmet-lukuhaasteessa Kamppailu merta vastaan menee ennalta-arvattavasti kohtaan 32. Kirjassa on myrsky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti