torstai 25. helmikuuta 2016

Yousafzai & Lamb: Minä olen Malala

Minulla on uusi idoli. Nimittäin pakistanilaistyttö Malala Yousafzai. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnnon vuonna 2014 ja YK:n ihmisoikeuspalkinnon vuonna 2013. (Samana vuonna sen sain myös suomalainen Liisa Kauppinen kuurojen hyväksi tehdystä elämäntyöstä, vau!)

Malala Yousafzai
& Christina Lamb
Minä olen Malala
Tammi/2014
Salarzai Limited/2013
Suom. Jaana Iso-Markku
Luin siis Malala Yousafzain Christina Lambin kanssa kirjoittaman kirjan Malalan tarinasta. Näin kirjan kirjakaupassa, ja ajattelin sivistää itseäni parin vuoden takaisesa Nobelvoittajasta ja lukea kirjan. Teos löytyi lähikirjastosta, ja luin sen vain parissa päivässä!

Malalan tarina on uskomaton. Hän asuu Pakistanissa, käy koulua ja kampanjoi isänsä Ziauddin Yousafzain kanssa tyttöjen oikeudesta käydä koulua. Terrosistijärjestö Taliban on vallannut alaa Pakistanissa, ja se yrittää estää tyttöjen koulunkäyntiä ja muuta itsenäistä elämää muslimien pyhään kirjaan Koraaniin vedoten ja jopa kouluja räjäyttäen. Malala ei suostu jäämään pois koulusta, ja vaarasta huolimatta hän yrittää isänsä kanssa saada alueen lapsia käymään koulua. Lopulta käykin huonosti: Taleban-taistelija ampuu Malalaa ja kahta muuta tyttöä koulubussissa. Kuin ihmeen kaupalla kukaan heistä ei kuole, ja Malala kiidätetään hoitoon Isoon-Britanniaan vakavien vammojensa takia. Siellä hän asuu nykyään perheensä kanssa, käy koulua ja yrittää vaikuttaa lasten koulunkäyntimahdollisuuksiin ja rauhan edistämiseen.

Kirja itsessään on selkeästi jaoteltujen kappaleidensa ansoista helppolukuinen. Turvallisessa Pohjois-Euroopassa asuneelle elämä on kuitenkin täysin päinvastaista siellä kuin täällä: mangopuut kasvavat, joet tulvivat ja terroristit riehuvat. Köyhyys, korruptio, luonnonilmiöt ja maan sisäinen pakolaisuus ovat Pakistanissa valitettavan yleisiä. Mielenkiintoista oli lukea islamista nuoren tytön silmin: hän näki uskontonsa rauhaa, anteliaisuutta ja viisautta edistävänä uskontona, kun taas Taleban tulkitsee vanhoja kirjoituksia omiin päämääriinsä sopiviksi ja yrittää sillä oikeuttaa julmat tekonsa. Teoksen mukaan Koraanissa kehotetaan kaikkia lapsia opiskelemaan ja tulemaan viisaiksi, mutta terroristit vääristelevät tätä ja käskevät naisten pysyä sisätiloissa.

Kirjassa on eräs suomennoskummallisuus: viimeisillä sivuilla Malala kertoo haluavansa tulla tunnetuksi tyttönä, joka taisteli koulutuksen puolesta, eikä tyttönä, jota Taliban ampui, mutta silti suomenkielisen kirjan kanteen on laitettu "Minä olen Malala- Koulutyttö jonka Taliban yritti vaimentaa". Englanninkielinen alkuteos taas on I am Malala. The girl who stood up for education and was shot by the Taliban. Mietin mitäköhän suomentaja on tässä oikein ajanut takaa...?

Malala on vasta 18-vuotias, mutta kaikista maailman ihmisistä uskoisin hänen todella saavan muutoksen aikaan.

Malalan nettisivut: https://www.malala.org/

Helmet-lukuhaasteessa Malala menee kohtiin
4. Maahanmuuttajasta, pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta kertova kirja, koska Malala pakenee Pakistanin sisällä Talebania ja luonnonkatastrofia,
10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja,
23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja, sillä Malala tekee niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin sellaista työtä jota moni mieskään ei tee,
26. Elämäkerta tai muistelmateos,
29. Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja,
39. Nobel-voittajan kirjoittama kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti